1 1

We hebben het wel de hele tijd over interim en interimmanagement, maar wat houdt het eigenlijk in? En, misschien nog wel belangrijker, hoe werkt het? 

In het artikel wat zijn de voordelen hadden we het al uitgebreid over de voordelen van het inhuren van een interimmanager. We legden haarfijn uit hoe je als interim professional opdrachten vindt  en schetste de risico’s. Maar nu – in deze blog – komt alles samen, lekker overzichtelijk op een rijtje. Wel zo handig. De voordelen, tips, het proces en een toekomstvisie op interimmanagement. Het komt allemaal voorbij. Nieuwsgierig? Lees snel door. 

Wat is interimmanagement?

Om maar gewoon bij het begin te beginnen. Wat is interimmanagement ook alweer? 

Google je de definitie van interimmanagement dan kom je op het volgende uit: 

Interimmanagement, in essentie, omvat het tijdelijk inzetten van ervaren professionals op leidinggevende posities binnen een organisatie. Deze tijdelijke leiders, bekend als interimmanagers, worden ingehuurd om specifieke uitdagingen aan te pakken, veranderingen te leiden, of essentiële projecten te beheren. In tegenstelling tot een permanente positie, is interimmanagement gericht op een vooraf bepaalde periode, wat flexibiliteit biedt aan zowel de organisatie als de manager zelf.” 

Dat is nogal een mond vol. Maar zegt wel wat het is. Interimmanagers zijn er tijdelijk, brengen een schat aan ervaring met zich mee, samen met een frisse blik en onpartijdige benadering. Het kan voor van alles zijn. Het implementeren van nieuwe strategieën, het opzetten van teams of het begeleiden van organisatorische veranderingen. Het is maar net wat je nodig hebt. Lastig om te vinden? Vertrouw maar op ons, voor ieder vraagstuk is er een geschikte interimmanager. 

Voordelen van interimmanagement

Heb je even? De voordelen van interimmanagement zijn enorm, niet voor niets is het inhuren van interimmers populairder dan ooit. Een van de meest genoemde voordelen is de flexibiliteit die het biedt aan organisaties. In een zakelijke omgeving waar verandering de enige constante is, stelt interimmanagement bedrijven in staat om snel en doeltreffend in te spelen op specifieke behoeften, zonder langdurige verplichtingen. Dit komt vooral van pas bij projecten met een duidelijke, afgebakende duur.

Een ander voordeel is de directe impact die interimmanagers kunnen hebben. Door hun ruime ervaring zijn ze in staat om snel te begrijpen wat er speelt binnen een organisatie en gerichte oplossingen te bieden. Dit resulteert niet alleen in kortetermijnresultaten, maar legt ook de basis voor duurzame verandering. 

Interimmanagement is daarnaast aantrekkelijk voor organisaties die top-notch expertise nodig hebben zonder vast te willen zitten aan langdurige arbeidsverhoudingen. Het lijkt soms duurder dan het is. Juist doordat je flexibel kunt inzetten én met uurtje-factuurtje werkt kan het voordeliger uitpakken dan een vaste medewerker van hetzelfde niveau. 

Hoe werkt interimmanagement?

Oké, ik ben overtuigd. Hoe werkt interimmanagement? Het begint met een duidelijke behoefte of uitdaging binnen een organisatie. Wat de uitdaging ook is, het is van belang dat de organisatie goed identificeert wat de vereiste vaardigheden en ervaring zijn om het uiteindelijke doel te bereiken.

Vervolgens wordt een interimmanager geselecteerd op basis van zijn of haar expertise en trackrecord. Oftewel. Hoe vaak heeft hij of zij dit klusje al met succes geklaard? Het wervingsproces is vaak sneller dan bij de traditionele methode, dit is ook wel nodig want er moet snel gehandeld worden. Na de selectie volgt een inwerkperiode waarin de interimmanager zich vertrouwd maakt met de organisatie, haar cultuur en de specifieke uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt.

Gedurende de tijdelijke aanstelling werkt de interimmanager nauw samen met het bestaande team. Alsof het gewoon een ‘vast’ teamlid is. Het is enkel op papier anders geregeld. In deze fase is communicatie en transparantie cruciaal. Door in gesprek te blijven met het team kan de interimmanager snel effectieve oplossingen bedenken en zo de eerste successen behalen. De duur van de interimopdracht varieert afhankelijk van de aard van het project, maar het doel is altijd hetzelfde: het leveren van waardevolle bijdragen aan de organisatie en het creëren van een solide basis voor toekomstig succes. Dit is het proces in een notendop. 

Tips voor bedrijven bij het werken met interimmanagers

Het succesvol samenwerken met interimmanagers gaat niet altijd vanzelf. Het is nodig om een goed doordachte aanpak te hanteren. Om te beginnen, is het van cruciaal belang om duidelijke doelstellingen en verwachtingen vast te stellen. Dit het liefst al voordat de opdracht start. Door transparant te communiceren over de gewenste resultaten en de rol van de interimmanager binnen het team, wordt de eerste steen gelegd voor een effectieve samenwerking.

Daarnaast is open communicatielijn key. Regelmatige updates, feedbacksessies en de mogelijkheid voor het team om vragen te stellen, bevorderen niet alleen een positieve samenwerkingscultuur, maar zorgen er ook voor dat eventuele knelpunten snel kunnen worden aangepakt. Blijven praten dus!

Het maximaliseren van de samenwerking betekent ook het erkennen en benutten van de unieke expertise van de interimmanager. Hij of zij is niet voor niets ‘ingevlogen’. Profiteer ervan! Het is eerder een kwestie van het creëren van een omgeving waarin de interimmanager zijn of haar volledige potentieel kan benutten dan dat je taken delegeert. 

Last but not least, is het belangrijk voor organisaties om te beseffen dat interimmanagers geen externe krachten zijn om enkel tijdelijk de brandjes te blussen. Zie ze eerder als waardevolle teamleden die kunnen bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de organisatie op lange termijn.

Tips voor interimmanagers

Voor interimmanagers is een effectieve samenwerking met het bestaande team net zo cruciaal. Een goed begrip van de bedrijfscultuur is de eerste stap. Door de waarden, normen en werkstijlen van het team te begrijpen, kan de interimmanager naadloos integreren en de samenwerking optimaliseren.

Het stellen van realistische verwachtingen, zowel voor zichzelf als voor het team, is een andere sleutelfactor. Duidelijke doelen, haalbare mijlpalen en transparante communicatie over wat het team kan verwachten, bevorderen niet alleen het vertrouwen, maar leggen ook de basis voor een succesvolle samenwerking. Zo blijkt maar weer, van beide kanten moet er goed gecommuniceerd worden.

Interimmanagers kunnen ook profiteren van het actief delen van hun kennis en ervaring. Door inzichten te delen en best practices over te dragen, dragen ze bij aan de professionele ontwikkeling van het bestaande team. Het vermogen om niet alleen als leidinggevende, maar ook als mentor op te treden, maakt interimmanagers tot waardevolle troeven voor elke organisatie. Richt je als interimmanager dus zeker op deze rol. Zo ben je direct van meerwaarde en krijg je sneller positieve referenties.

De toekomst van interimmanagement

Hoe ziet de toekomst er voor interimmanagers uit? Is het rooskleurig of moeten ze oppassen voor hun plekje? De meningen en visies verschillen. Maar in onze ogen – met de de voortdurende evolutie van de arbeidsmarkt – wordt de rol van interimmanagement alleen maar prominenter. 

Wat wel zo is, is dat de rol kan gaan veranderen. Het richt zich waarschijnlijk nog meer dan nu op gespecialiseerde vaardigheden, waarbij interimmanagers niet alleen bekwaam zijn in algemeen leiderschap, maar ook uitblinken in specifieke vakgebieden. 

Technologische vooruitgang zal ook een rol spelen, waarbij virtueel interimmanagement en het gebruik van geavanceerde tools als A.i. de norm kunnen worden. Organisaties zullen steeds meer erkennen dat het inzetten van interimmanagers niet alleen een reactieve maatregel is, maar eerder een strategische zet om flexibiliteit te waarborgen, expertise te benutten en duurzame groei te bevorderen in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Wij zien het dus rooskleurig in!

Too long, didn’t read

We weten nu dat interimmanagement gaat over het tijdelijk inzetten van ervaren professionals voor leidinggevende taken in een organisatie. De voordelen zijn enorm, met directe impact en expertise zonder langdurige verplichtingen. Het grootste voordeel van interimmanagement is dat het flexibiliteit biedt zodat bedrijven razendsnel op specifieke behoeften in kunnen spelen. 

Het werkproces begint met het identificeren van de behoefte, selectie van de interimmanager op basis van ervaring, en een inwerkperiode voor vertrouwdheid met de organisatie. Communicatie en transparantie zijn cruciaal tijdens de samenwerking met het bestaande team. 

Tips voor bedrijven zijn onder meer het stellen van duidelijke doelen, open communicatie en het erkennen van de unieke expertise van de interimmanager. Voor interimmanagers is een goed begrip van de bedrijfscultuur essentieel, evenals het stellen van realistische verwachtingen en het actief delen van kennis. 

De toekomst van interimmanagement lijkt rooskleurig, gericht op gespecialiseerde vaardigheden en mogelijk met technologische vooruitgang zoals virtueel interimmanagement en A.i.-gebruik.